Geleceği Şekillendiren Akıllı Çözümler

Güvenlik Kamera Sistemleri

Güvenlik Kamera Sistemleri

CCTV kelimesinin açılımı “Close Circuit TeleVision”dır. Türkçe’de “Kapalı Devre Görüntüleme” olarak geçmektedir. CCTV sistemleri her ne kadar güvenlik amaçlı olarak kullanılsa da günümüzde; kişi sayma, plaka okuma vb. alternatif izleme ve analiz seçenekleri bulunmaktadır.

CCTV / güvenlik kamera sistemleri ürünleri; akıllı ev sistemleri, aydınlatma, geçiş kontrol sistemleri, hırsız alarm, rack kabinet, seslendirme ve acil anons sistemleri, telefon / santral sistemleri, tv / uydu sistemleri, yangın alarm sistemleri ve yapısal kablolama ürünleri ile birlikte   içerisinde yer almaktadır.

CCTV Nedir?

CCTV kelimesinin açılımı “Close Circuit TeleVision”dır. Türkçe’de “Kapalı Devre Görüntüleme” olarak geçmektedir. CCTV, televizyondan farklı olarak geniş kitlelere yayın yapmak yerine sadece belirli bir alanın izlenmesini sağlamaktadır. Güvenlik kamera sistemleri, her ne kadar güvenlik amaçlı olarak kullanılsa da günümüzde; kişi sayma, plaka okuma vb. alternatif izleme ve analiz seçenekleri bulunmaktadır.

Güvenlik kamera sistemleri, günümüzde zayıf akım sistemleri içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Güvenlik kamera sistemleri; seslendirme ve acil anons sistemleri, yangın algılama ve ihbar sistemlerigibi bir çok sistem ile entegre olarak çalışmaktadır.

Güvenlik kamera sistemleri günümüzde; caddeler, okullar, hastaneler, bankalar, ofisler, evler vb. aklımıza gelebilecek her yerde kullanılmaktadır. Günümüzde CCTV çözümleri, gelişen teknolojiye paralel olarak kullanıcı ihtiyacına göre çeşitlilik göstermektedir. Güvenlik kamera sistemlerinin kalitesi, kullanılan ürünlere göre çok ciddi farklılıklar göstermektedir. Kimi görüntüler çok düşük ışık seviyelerinde bile cam gibiyken, kimileri de aydınlık ortamda çamur gibidir. CCTV, başta güvenlik ve suçla mücadele alanlarında kullanılmasının yanı sıra; kişi sayma, plaka okuma, trafik kontrol, kişi takip vb. alternatif izleme ve analizseçenekleri bulunmaktadır.

CCTV Güvenlik Kamera Sistemi Çeşitleri

Güvenlik kamera sistemlerinin çeşidi kullanılan ya da kullanılacak olan alt yapıya göre belirlenmektedir. Güvenlik kamera sisteminde görüntü; koaksiyel kablo ile iletiliyorsa “Analog CCTV“, network üzerinden iletiliyorsa “IP CCTV“, her ikisinin de kullanılması durumuna da “Hybrid CCTV” denir.

CCTV Güvenlik Kamera Sistemlerinde Kullanılan Ürünler

Güvenlik kamera sistemleri, havaalanları, fabrikalar vb. geniş alanlarda detaylı izleme ve analiz çözümleri sunduğu gibi; ev, ofis, dükkan vb. küçük alanlarda da kullanılmaktadır. Güvenlik kamera sistemlerindekullanılan ürünler de kullanıldıkları alanlara ve altyapıya göre değişiklik göstermektedir.

Güvenlik kamera sistemlerinin olmazsa olmazları; kamera, kayıt cihazı, monitör ve HDD (hard disk)’tir. Bunların yanı sıra ihtiyaca ve sistem yapısına göre; lens, kamera ayağı, kamera muhafazası, görüntü çoklayıcı, video yükseltici, adaptör, mikrofon, UPS (güç kaynağı) gibi ek ürünler de kullanılmaktadır.

CCTV Güvenlik Kamera Sistemlerinde Kullanılan Kayıt Cihazı Çeşitleri

Güvenlik kamera sistemlerinde görüntüyü kaydetmek için üç farklı kayıt cihazı türü bulunmaktadır. Bunlar; DVR (Digital Video Recorder), NVR (Network Video Recorder), HVR (Hybrid Video Recorder)’dır. Analogsistemlerde görüntüyü kaydetmek için DVR, IP sistemlerde NVR ve Hybrid sistemlerde de HVR kayıt cihazları kullanılmaktadır. Daha gelişmiş IP sistemlerde ise kayıt için “Server” kullanılmaktadır.

Kayıt cihazlarının, kullanılacak olan kamera sayısı ve özellikle IP sistemlerde kameraların bant genişliğinegöre kaç kanal olacağı belirlenmektedir. Ayrıca son zamanlarda gelişen yazılım teknolojisi ile birlikte video sıkıştırma konusunda çok daha verimli sonuçlar elde edilmektedir.

CCTV Güvenlik Kamera Sistemlerinde Kullanılan Kamera Çeşitleri

CCTV güvenlik kamera sistemlerinde kullanılan kameralar, bulundukları alanın; yapısı, ışık seviyesi gibi değişkenlere göre çeşitli özellikler taşımaktadırlar. Güvenlik kamera sistemlerinde kullanılan kameralar, (özel durumlar ve konumlar için özel yapılarda üretilen kameraları saymazsak) genellikle fiziksel olarak; Dome, Box, Speed Dome, Bullet ve Cube şeklindedirler. Aynı şekilde bu kameraların IP ve Analog modelleri bulunmaktadır.

Dome kameraların dış ortam ve iç ortam olarak iki ayrı çeşidi bulunmaktadır. Dome kameralar genellikle iç ortamlarda kullanılmaktadır.

Box kameralar iç ortam kameralarıdır. Box kameralar, ek olarak kullanılan kamera muhafazası sayesinde dış ortamda da kullanılabilmektedir.

Speed Dome kameralar dış ortam kameralarıdır. Speed Dome kameralar geniş alanları izlemek için kullanılmaktadırlar.

Bullet kameralar dış ortamda kullanılmaktadırlar. Bullet kameralar özellikle gece daha net bir kayıt yapabilmektedirler.

Küp kameralar genellikle iç ortamlarda ses kaydı için kullanılmaktadırlar.

CCTV Güvenlik Kamera Sistemlerinde Kullanılan Monitör Çeşitleri

Güvenlik kamera sistemlerinde kullanılan monitörler; LED, LCD, TFT, VideoWall ve araç içlerinde kullanılan Mini Mönitörler‘dir. Ayrıca kurulum yapan teknik uzmanın işini kolaylaştırmak için de bileğe takılabilen test monitörleri bulunmaktadır.

VideoWall çözümleri genellikle; trafik kontrol, havaalanı vb. çok fazla kameranın olduğu ortamlarda kullanılmaktadır.

CCTV Güvenlik Kamera Sistemlerinde Kullanılan Kablo Çeşitleri

Güvenlik kamera sistemlerinde yapısal kablolama olarak; Koaksiyel ya da UTP (Unshielded Twisted Pair) kablo kullanılmaktadır.

Koaksiyel kablo, elektromanyetik kirliliğin yoğun olduğu ortamlarda düşük güçte sinyalleri iletmek için geliştirilmiş bir kablodur. Ses ve video iletiminde kullanılır.

UTP kablolar, birbirine bükülmüş ve koruyucu bir kaplama içine yerleştirilmiş bir veya daha fazla sayıda yalıtılmış bakır tel çiftinden oluşan kablo çeşididir. Günümüzde yerel alan ağı kablolamasındakullanılmaktadır.

 

Güvenlik Kamera Sistemleri
Telefon
WhatsApp
İnstagram
Telegram